
29 Jun Seksuaalisuus raskausaikana
Ihan alkuun haluan tunnustaa jotakin: Olen viimeisellä kolmanneksella raskaana, odotan kolmatta lastani – ja en ole koskaan elämässäni tuntenut itseäni näin seksikkääksi. Väitän, että tämä liittyy hyvin pitkälti oman kehonkuvani sekä odotusaikaan kohdistuvan asenteeni kypsymisestä mutta myös kumppanini suhtautumisesta minuun ja kehooni. Tunnen itseni kokonaisemmaksi kuin nuorena ennen lasten saamista.
On hyvin yksilöllistä ja vaihtelevaa, kuinka lapsen odotus vaikuttaa seksuaalisuuteen, kehonkuvaan, kehossa tapahtuviin muutoksiin ja seksihaluihin. Odotusaika voi parhaimmillaan olla aivan ihanaa omaan kehoon uudelleen tutustumista. Erilaiset fyysiset haasteet kannattaa pyrkiä vastaanottamaan kehon viesteinä jostakin, ja ennen kaikkea kuuntelemaan näitä viestejä ja toimimaan niiden mukaan. Kulttuurissamme vallitsevat ankarat kauneusihanteet saavat monet tuntemaan epävarmuutta kehon muuttuessa, vaikka todellisuudessa kehomme tekee aivan mieletöntä luomistyötä kasvattaessaan kahdesta solusta kokonaisen ihmisen, ravitessaan tätä ja synnyttäessään tämän maailmaan. Miksi oletamme kehomme enää koskaan olevan sama kuin ennen raskauksia?
Keholliset muutokset odotusaikana ovat hyvinkin radikaaleja. Se, miten niihin suhtautuu, riippuu omasta voinnista, taustasta, kulttuurin ja ympäristön vaikutuksesta – mutta osittain myös omasta asenteesta. Jos kehon muutoksia on vaikea hyväksyä, voi hakeutua esim. seksuaalineuvojan pakeille ja esim. seurata somessa sellaisia tilejä, joissa normalisoidaan erinäköisiä, -kokoisia ja -muotoisia odottajien vartaloita. Myös erilaiset, positiivista kehonkuvaa vahvistavat mielikuvaharjoitukset, pinttyneiden uskomusten tunnistaminen ja käsittely sekä keholliset harrastukset kuten jooga, pilates, uinti, luova tanssi tai burleski voivat helpottaa muutosten keskellä. Kannattaa miettiä erilaisia tapoja nauttia kehollisuudesta ja seksuaalisuudesta ja muistaa ettei seksuaalisuus ole sama asia kuin seksi, ja seksiäkin on hyvin erilaista.
Oli kumppania tai ei, kannattaa pyrkiä nauttimaan omasta kehosta, sen pehmentymisestä, pyöristymisestä ja herkistymisestä, oman kehon tutkimisesta ja mielihyvän tuottamisesta.
_____________________

Hellyys ja fyysinen kontakti vahvistavat henkistäkin yhteyttä ja lisäävät kehon oksitosiinia, jota tarvitaan odotusaikana, synnytyksessä ja imetyksessä, joten kaikenlaista läheisyyttä kannattaa vaalia, jos suinkin mahdollista. Myös kohtuvauva nauttii siitä.
Alkuodotuksen fyysiset haasteet voivat vähentää halua olla toisen iholla. Toiset kaipaavat kyllä hellyyttä ja läheisyyttä, mutta seksi ei maistu. Joillain halut pysyvät ennallaan tai jopa lisääntyvät alkuodotuksesta. Keskiraskaus on usein seesteisempää aikaa, jolloin alussa hiipuneet halut voivatkin lisääntyä yllättäen. Toisilla himohormonit hyrräävät jopa loppuun saakka, toisilla taas loppuodotuksen vointi vie halut jälleen mennessään. Halut voivat (ja saavat!) myös vaihdella herkistyneen mielen mukana.
Toisilla erityisesti klitoris sekä emättimen ja vulvan limakalvot herkistyvät ihanalla tavalla odotusaikana, jolloin seksistä itsen ja muiden kanssa voi tulla aiempaakin nautinnollisempaa. Toisilla limakalvot herkistyvät araksi ja alttiiksi verenvuodolle erityisesti penetraation yhteydessä, mikä voi lisätä huolta ja pelkoa. Kannattaa keskustella tuntemuksista kumppanin kanssa ja tarvittaessa käyttää laadukasta, kemikaalitonta liukuvoidetta. Toisilla taas oma keho tuottaa liukastetta enemmän kuin tarpeeksi.
Voi olla, ettei toiveet fyysisestä läheisyydestä kumppanin kanssa kohtaa. Voi olla, että yhden tekee mieli silittelyä ja sylissä oloa, kun toisen tekeekin mieli dynaamisempaa toimintaa. Toisaalta voi olla, että odotusaika onkin ihanaa yhteistä kiimaista seikkailua. Raskauden ehkäisyn jääminen pois saattaa tehdä seksistä aiempaa spontaanimpaa ja vapauttavampaa. Tai sitten masussa kasvavan vauvan myötä molemmille tulee sellainen olo, että lähellä olo ja kevyempi hellyys sopiikin paremmin.
Haasteita aiheuttaa, jos halut ei suuntaan tai toiseen täsmää kumppanin toiveiden kanssa. Tärkeintä on keskustella kumppanin kanssa avoimesti toiveista, haluista ja tunteista syyllistämättä ja painostamatta. On hyvä löytää kompromisseja, kunhan se tapahtuu kaikkien osapuolten toiveesta ja suostumuksesta. Joskus yhteisen kipinän löytymisessä ja yhteyden vahvistumisessa auttaa nähdyksi ja kuulluksi tuleminen toisen edessä.
-Enni Huisman
Kirjoittaja on kolmen lapsen äiti ja kätilö-doula.